Нова онлайн-платформа honchar.org.ua — більше, ніж музей

10 грудня, 11:00

презентація у форматі zoom із трансляцією на фб-сторінці Музею Івана Гончара

Проєкт «Музей Івана Гончара online: відкрита платформа про українську традиційну культуру» реалізовано за підтримки Українського культурного фонду і Zagoriy Foundation.

Поки західні філософи і IT-компанії обговорюють модель метавсесвіту, яка об’єднає реальну реальність із різними форматами цифрової реальності через технології VR (віртуальна реальність) та AR (доповнена реальність), Музей Івана Гончара виходить у відкритий інтернет-космос через оновлений сайт, який дасть можливість людям із будь-якої точки світу стати відвідувачами Музею.

Оцифрування   це новий формат зберігання

Новий світовий музейний тренд полягає в тому, щоб зробити видимими і доступними усі музейні експонати через оцифрування і оприлюднення на сайті: бо теоретично зібрані предмети є суспільним надбанням, а по факту належать музейним зберігачам. Музей Івана Гончара одним із перших в Україні створює цифрову базу даних для збереження і наукового опису фондових колекцій та архівів музею. На момент презентації на сайті буде викладено близько 1500 артефактів зі збірки музею.

Оскільки музеї - це, крім іншого, ще й наукові установи, Музей Івана Гончара започатковує на сайті  «Науковий блог», який курує антропологиня, етнологиня, фольклористка, кандидатка філологічних та докторка історичних наук, професорка Марина Гримич (Україна-Ліван). Він задуманий як міжнародний майданчик для діалогу науковців з України та всього світу.

«Інформація буде цікава як для тих, хто тільки знайомиться з українською традиційною спадщиною, так і для просунутих знавців, оскільки навіть відомий їм матеріал буде структуровано і викладено у сучасній інтерпретації, як цього вимагають світові дослідницькі норми. Ми розраховуємо, що в перекладі англійською мовою ця інформація користуватиметься великою популярністю і в іноземних читачів», — каже Марина Гримич.

Традиція це новий авангард

Пам’ятаєте, як художники-авангардисти 1910-1920-х років Казимир Малевич, Олександра Екстер, Давид Бурлюк жадібно припадали до джерела народного мистецтва і які сміливі й новаторські твори народжувалися в цьому альянсі? Доступ до колекції текстилю Музею Івана Гончара може породити нову хвилю інтересу сучасних художників і дизайнерів одягу до естетики традиційного строю. Але музейники подбали і про практичний бік використання спадщини.

На сайті буде представлено 20 комплексів народних строїв із різних регіонів України, включно з аксесуарами, головними уборами, взуттям, у форматі фото 360°. Вони супроводжуються українським і англійським описом, а всі елементи вбрання подані також окремо з детальним музейним паспортом у розділі «Колекції». Цей розділ стане в нагоді стилістам, художникам із костюмів для кіно, театру, серіалів, розробникам ігор, ілюстраторам та іншим фахівцям, які працюють з історичним костюмом.

А схеми кроїв і вишивок — на сайті представлено 30 зразків сорочок (чоловічих, жіночих, дитячих) і рушників у схемах —  це можливість створювати реконструкції традиційного вбрання, досліжувати його особливості та створювати нові дизайнерські речі зі знанням правдивої традиції. Усі схеми вишивок розшифровані, здійснені описи технік, особливості крою та схеми крою для шиття.

Знайомство з новою онлайн-платформою Музею Івана Гончара передбачає і презентацію нової айдентики музею, яку створила дизайнерка й ілюстраторка Олена Старанчук. Лаконічний і виразний логотип — це сучасний образ стародавнього українського символу «дерева життя».

 

Спікери події:

Петро Гончар, генеральний директор Музею Івана Гончара

Ірина Осадча, заступниця виконавчого директора з питань організаційного розвитку, членкиня Дирекції Фонду

Оксана Плахотнюк, менеджерка з розвитку та партнерств Zagoriy Foundatio

Марина Гримич, докторка історичних наук, кураторка наукових проєктів Музею Івана Гончар

Вікторія Куцурук, заступниця директора Музею Івана Гончара з фондової роботи

Мирослава Вертюк, заступниця директора Музею Івана Гончара з нематеріальної культурної спадщини

Олександра Сторчай, наукова співробітниця Музею Івана Гончара

Олена Старанчук, дизайнерка, співзасновниця клубу ілюстраторів Pictoric

Андрій Дутко, IT-консультант

 

 

Будем рады, если вам понравилась статья и вы рекомендуете ее друзьям

Завершение съемок фильма «Я, «Победа» и Берлин»

9 октября 2020 года компания Star Media объявила об успешном завершении киевского блока съемок полнометражного художественного фильма «Я, «Победа» и Берлин» и наконец-то раскрыла имя исполнителя главной роли. Впереди съемки в Берлине, постпродакшн и дорога к зрителю!

Онлайн-конкурс YUNA Junior для молодых исполнителей

Национальная музыкальная премия YUNA уже в течение девяти лет поддерживает перспективных артистов, только начинающих свой путь в музыке. Именно премией YUNA впервые в творческой карьере были отмечены MONATIK, alyona alyona, Alina Pash, ONUKA и многие другие музыканты, которых сегодня слушают миллионы. Сегодня оргкомитет YUNA расширяет рамки и объявляет о новом музыкальном онлайн-конкурсе YUNA Junior, который призван поддержать исполнителей-аматоров в начале их пути.

 

краса

Найчарівніша й найпривабливіша

Чарівна власниця одеського салону краси й здравниці преміум-класу Yulia Nikulina Beauty & Medical Юлія Нікуліна – успішна бізнес-лед...

Oriana - нові ласощі від Parfums de Marly

Хмара радості. Ніжний і повітряний аромат, що нагадує серпанкову сукню. Ностальгічне задоволення.  

Світло серед тьми! Краса серед війни!

21.10.2022 у вишуканому ресторані Беlkin, що гостинно відчинив свої двері, стартував благодійний проект “Світло серед тьми….Краса сере...

Мода

Український старт-ап Сергія Анциферова, який допомагає вирішити проблему алопеції

Алопеція – це захворювання, яке призводить до надмірного випадання волосся та утворення ділянок облисіння на голові та інших частинах тіла. В...

Мы нужны нашим мужчинам, на них большая ответственность!

Ольга Бурцева — украинка, хранительница семейного очага и бизнес-леди, одна из лучезарных, добрых, сильных и благородных жителей Украины. Ост...

Модний дизайнер Крістіан Коуен став консультантом для нових лінійок смарт-годинників Amazfit GTR 3 і GTS 3

Провідний світовий бренд смарт-пристроїв Amazfit анонсував укладення партнерства з відомим модельєром Крістіаном Коуеном, який тепер займає поз...

Про нас

Вітаємо на сторінці нашого порталу – нового проекту команди «Жіночий» Журнал для тих, хто хоче жити щасливо». Ми говоримо про все, що цікавить сучасну жінку. У чому причини наших успіхів та невдач? Як налагодити особисте життя та знайти справжнє кохання? З чого починали зірки свій шлях до успіху та слави? Як розкрити свою сексуальність? Що модно цього сезону? Як чудово виглядати і чудово почуватися, незважаючи на стреси, втому і хронічний дефіцит часу? Розібратися у цих питаннях на сторінках порталу нам допоможуть експерти – провідні фахівці у галузі психології, дизайну, медицини, косметології. Наш сайт – для тих, хто відкритий новому і хоче жити яскравим, насиченим, усвідомленим та – головне – щасливим життям.